”Pelle”s speil tilbake i Arendal


 

Flere gjenstander som opprinnelig sto ombord i gode, gamle D/S ”Pelle”, strømmer nå så å si inn til STIFTELSEN D/S PELLE på løpende bånd. Nylig mottok stiftelsen det originale speilet som hang i aktersalongen. Det er en gave fra den entusiastiske ”Pelle”-vennen Arne Lannerstedt i Oslo.

 

I de siste årene har det hengt i salongen til D/S ”Bjoren”. Denne dampbåten går som kjent på Byglandsfjorden. La det være nevnt at Arne Lannerstedt var en av de unge dampskipsentusiastene som overtok ”Pelle” i 1964. Kjøpesummen var kr.
5.200,-. Det ble for øvrig starten på Norsk Veteranskibsklub.

– En utrolig flott gave, ettersom det dreier seg om et klenodium, uttaler styreleder Martin Mjånes oppglødd. Han legger til at han er rørt over den store givergleden som mange ”Pelle”-venner utviser. Speilet har nå inntatt hedersplassen i rederikontoret i Nordeagården.

– Det skal selvsagt få sin rettmessige plass i salongen når den nye ”Pelle” er ferdig, understreker Mjånes.
På baksiden er det med blyant skrevet kr. 31,75. Det var altså prisen på klenodiet i 1882. Det kan legges til at speilet er i meget god stand, til tross for at det er 128 gammelt.

I tillegg kan det nevnes at stiftelsen også har mottatt en annen skatt. Det er de originale dørene ned til aktersalongen. Begge er i solid eik. Disse er skjenket av Stig Bordsenuis, sønn av C. W. Bordsenius, som sikret seg ”Pelle”-skroget i 1964.
Dørene er noe beskadiget. Trolig kan de restaureres. Alternativt kan de brukes som mal til nye dører.

Styreleder Martin Mjånes og styremedlem Øyvind Wettergreen i STIFTELSEN D/S PELLE viser stolt frem det originale speilet fra ”Pelle”.

Styreleder Martin Mjånes med de to nedgangsdørene til aktersalongen.