Pelles Venner på eventyrlig tokt med ”Skibladner”


En eventyrlig opplevelse. Et uforglemmelig minne for livet.

Det manglet ikke på høylytte lovord da 47 medlemmer av Pelles Venner i Arendal var gjester på verdens eldste hjuldamper ”Skibladner” – Mjøsas hvite svane – lørdag 3. juli 2010. De ekte og oppriktige dampskipsentusiastene hadde tatt tuen til Mjøsa for å bli med en tur med ”storesøsteren” til ”Pelle”.

For egentlig er ”Skibladner” den eldste gjenlevende i en beskjeden søskenflokk av gamle og adstadige dampskip fra 1800-tallet. ”Skibladner” ble bygget i 1856, mens ”Pelle” så dagens lys i 1882. Det er altså bare 26 år mellom dem i aldersforskjell. Og begge ble bygget ved Motala Mekaniska Verkstads AB i Sverige, slik at betegnelsen storesøster skulle holde i slektssammenheng.

Det var derfor ikke mer enn rimelig at de ivrige dampskipsentusiastene valgte et cruise med ”Skibladner” fra Gjøvik til Lillehammer med retur. De nostalgiske ”Pelle”-vennene fikk oppleve en 150 år gammel historisk tilbakereise i tiden. En seilas for sansene blir denne spesielle sjøreisen karakterisert som i brosjyren. Og det er en dekkende beskrivelse. På Mjøsa finner man nemlig en verden av sanselige opplevelser som har tiltrukket reiselystne i generasjoner.

Øyvind Wettergreen, som er styremedlem i STIFTELSEN D/S PELLE, var med som cicerone.

De siste somrene har han tilbrakt i maskinrommet på ”Skibladner”, og kjenner dermed fartøyet bedre en de fleste. Etter et TV-opptak på ”Skibladner” nylig, er han nesten blitt rikskjendis.

Høydepunktet under besøket ombord var selvsagt middagen i ”1. Plads Madssalon”. Velsmakende mjøslaks og deilige jordbær sto på menyen, slik den har gjort det siden 1856. Kapteinen ble overrakt ”Pelle”-boken og stuerten et ”Pelle”-slips, som takk for den strålede mottagelse og oppvartning de hadde gitt de langveisfarende gjestene fra Sørlandet.

Mange av deltagerne ga uttrykk for at de gjerne gjør turen om igjen. Det skulle tilsi at Den var vellykket. Det skyldes ikke minst det flotte opplegget som Siri Wollebæk hadde ansvaret for.

Ellers var det lagt inn besøk på Gjøvik Glassverk og Blåfargeverket på Modum.

Turen med hjuldamperen ”Skibladner” – Mjøsas hvite svane – ble en stor opplevelse for medlemmene av Pelles Venner. (Bilde fra ”Skibladner”-brosjyren).

Pelles Venner samlet i blomstrende omgivelser etter den flotte sjøreisen på Mjøsa. Cicerone Øyvind Wettergreen var så utslitt at han måtte legge seg ned på bakken. (Foto: Kristen Taraldsen).

Arne Magne Aabelvik i Pelles Venner nyter trekkspillmusikken med kjente Jularbo-valser. De var med på å sette fart i passasjerene. (Foto: Kristen Taraldsen).